Structura metafizica a mintii: constientul, subconstientul si inconstientul!

subconstientulPsihologia modernă clasifică părțile creierului uman în trei mari categorii, respectiv conștientul, subconstientul și inconștientul. Termenul de ” Subconstient ” a apărut în psihologie în secolul al XIX-lea și desemnează toate acele fenomene și însușiri psihice ce nu persistă permanent în sfera conștiinței dar care, în funcție de împrejurări, pot trece pragul conștiinței. Spre deosebire de inconștient, care este partea cea mai inaccesibilă a minții noastre, subconstientul se află în relații de compatibilitate cu conștiința.

”Subconstientul” poate fi întâlnit în literatura de specialitate și sub denumirea ”Preconștient”, teremen propus de către Freud (părintele psihanalizei). Freud precizează faptul că subconstientul (preconstientul) apare în conflictul dintre constient (conștiință) și inconstient (ceea ce nu ne este accesibil), situându-se mai aproape de conștiință (de conștient), participind la refularea pulsiunilor inconștiente. Acestea sunt filtrate prin subconstient și numai unele dintre ele ajung în conștient.

Pentru a înțelege mai bine termenul de subconstient, trebuie să lămurim mai întâi ce înseamnă conștientul. Constientul este asemenuit de cele mai multe ori cu ”EU-ul” nostru, adică este cel prin intermediul căruia conștientizăm realitatea înconjurătoare, acționăm pe baza cunoașterii legilor naturii, ale vieții sociale și ne realizăm scopurile propuse. Spre deosebire de ”Conștient”, ”Inconstientul” (supra-Eul) desemnează toate acele informații și trăiri psihice care ne sunt inaccesibile, intrucat sunt stocate in memorie.

Subconstientul este cel care se situează între cele două sfere ale creierului, respectiv între conștient și inconștient. Exemplificând, pentru a înțelege mai bine subconstientul, să presupunem că cineva se află la job și este concentrat pe ceea ce are de făcut, spre exemplu scrie ceva la calculator. În același timp, într-un alt spațiu al biroului, un alt coleg ascultă muzică la calculator. Deși persoana care lucrează la calculator și este atentă asupra muncii sale, nu acordă atenție zgomotului produs de celălalt calculator, unde rulează o melodie, atunci când se termină melodia respectivă, își va da imediat seama de acest lucru. În această situație, subconstientul este acela care a perceput zgomotul produs de melodia respectivă, iar conștientul este acela care era concentrat pe îndeplinirea sarcinii de serviciu.

 Ce este constientul?

Conştientul este acela care se ocupă de latura raţională, analitică şi logică a minții noastre. Ne folosim de constient pentru toate activităţile zilnice care cer raţiune, memorie şi acţiune. Utilizăm conştiinţa de fiecare dată când mâncăm, când ne gândim la ceva, când lucrăm, când analizăm o situaţie, când citim, când vorbim, sau când luăm decizii. Felul în care gândim depinde de partea conştientă a creierului nostru şi este direct responsabil de performanţele sau de eşecurile noastre în diferitele domenii de activitate ale vieții, de fericirea sau de nefericirea noastră. Constientul este utilizat de fiecare dată când trebuie să gândim, să ne folosim rațiunea şi reprezintă voinţa nostră. Tot conştientul este acela care ne impune limite psihice şi mentale (de cele mai multe ori inutile), este acela care poate suferi blocaje psihologice, din cauza cărora putem întâmpina greutăți, neîmpliniri, putem suferi depresii.

Atunci când constientul este activ, creierul uman funcționează la o frecvență de 14 – 28 Hertzi (cilci/secundă), iar acestea se numesc unde beta.

Ce este subconstientul?

Subconstientul este latura divina din noi; este Dumnezeul din noi, este intuitia, este insasi viata, este cel care face ca lucrurile sa se intample. Subconstientul face legatura intre constient (ratiune) si inconstient (memorie) si de asemenea este cel care face legatura intre constient (ratiune) și inconstientul colectiv (oceanul infinit de ganduri din jurul nostru, lumea extrasenzoriala), sau altfel spus intre OM si Divinitate, cu ajutorul intuitiei.

Subconstientul este acela care, care pune in practica gândurile care provin de la conștient și în funcție de forța acestora, subconstientul încearcă să le materializeze, adică să le ducă la îndeplinire; indiferent dacă este un gând bun sau unul rău, indiferent dacă acel gând este o dorință de a noastră sau doar un gând scăpat de sub control (un gând negativ, o obsesie etc).

De reținut este faptul că subconstientul nu diferențiază emoţia sau  sentimentul pozitiv de cel negativ și de asemenea nu face distincția între bine sau rău, el este neutru şi nu gândeşte. Doar constientul nostru acela care distinge între bine și rău, între o emoție pozitivă și una negativă.

Subconstientul gestionează şi toate acţiunile sau reacţiile automate pe care le facem în mod spontan, fără a ne gândi la ele, cum ar fi condusul maşinii, înotul, sau orice altă acțiune pe care o facem în mod automat, în timp ce, poate, ne gândim la altceva. Acțiunile pe care le facem în mod automat nu necesită o mare putere de concentrare, motiv pentru care creierul funcționează pe o frecvență mai joasă.

Putem accesa subconstientul atunci când ne reducem frecvența undelor pe care funcționează creierul, respectiv atunci când creierul atinge undele ”alfa”, cuprinse între 7-14 Hertzi (cilci/secundă)

 

Ce este Inconstientul?

Spre deosebire de conștient, Inconstientul (supra-eul) este acela care înregistrează, în permanenţă, toate informaţiile și gândurile din jurul nostru, tot ceea ce învățăm pe parcurul vieții și de asemenea emoţiile, senzaţiile, imaginile, sunetele şi gusturile, toate acestea fiind apoi arhivatemental; sub acest aspect inconștientul funcționează ca ”memorie”. Aceste procese mentale presupun miliarde de operaţii ce au loc într-un timp foarte scurt; spre exemplu o persoană în vârstă de treizeci de ani acumulează în jur de trei trilioane de informații (gânduri), ce sunt depozitate în in constient (memorie).

Inconștientul nostru funcționează ca un ”hard disk” (de calculator) pe care sunt stocate informații ce pot fi oricând reamintite, adică aduse în sfera conștiinței. Prin intermediul inconștientului pot fi reamintite diverse informații sau deprinderi, fără ca acestea să ne fie utile neaparat în momentul reamintirii. Tot ceea ce învățăm pe tot parcursul vieții se imprimă în inconștient (prin intermediul subconstientului), iar atunci când aveam nevoie de o informație accesăm inconștientul pentru a o aduce în sfera conștiiței, unde o prelucrăm sau o transmitem, verbal, mai departe.

De asemenea, inconstientul este acela care asigură şi controlul tuturor funcţiilor biologice ale organismului nostru, cum ar fi respiraţia, digestia, ingestia hranei, bătăile inimii.

Inconstientul poate fi accesat doar atunci când suntem într-o stare de profundă relaxare, iar acest lucru se întâmplă foarte rar, întrucât frecvența creierului este extrem de redusă, de doar 4-7 Hertzi (cicli/secundă) – specifice undelor Theta, iar acest lucru se întâmplă de obicei atunci când dormim sau suntem într-o stare de meditație extrem de profundă.

Trebuie să reținem faptul că subconstientul și inconstientul sunt responsabile pentru cel putin 90% din gândurile, emoțiile și acțiunile noastre din fiecare zi. De cele mai multe ori, mintea noastra se comportă ca un “pilot automat” care ne conduce viața, întrucât mintea conștientă (conștientul) o folosim în mai putin de 10% din acțiunile zilnice.

Acum știm cum funcționează subconștientul și cât de important este rolul său, motiv pentru care trebuie să ne asigurăm în permență că-l alimentăm doar cu gânduri și sugestii pozitive, întrucât tot ceea ce transmitem în subconștient, voluntar sau involuntar, acesta încearcă să materialize, iar mai devreme sau mai târziu vom trăi, sub fomă de experiențe, tot ceea ce am transmis în trecut în mod constant în subconștient.

Ca o conluzie putem reține câteva idei esențiale:

 • Inconstientul nu doarme niciodată, el este acela care ne dirijează acțiunile, ne ghidează intuiția, ne ajută să memorăm anumite fapte și întâmplări ale vieții. De asemenea, inconstientul este responsabil de funcționarea optimă a organismului nostru, respectiv controlează bătăile inimii, circulația sângelui, digestia, asigură eliminarea rezidurilor. Este responsabil de sănătatea noastră; atunci când suntem bolnavi, inconstientul este acela care face tot posbilul să redevenim sănătoși. Datorită forței sale uriașe, inconstientul este capabil să controleze toate procesele vitale, funcțiile corpului.
 • Subconstientul se află într-o permanentă legătură cu divinitatea, cu tot ceea ce se află în spațiul înconjurător, cu înregul univers. Este latura transcedentă a noastră, este Dumnezeul din noi.
 • Subconstientul deține deja, în profunzimile sale latente, solutiile perfecte la toate problemele care ne framânta si ne poate îndeplini direct proportional cu intensitatea încrederii, orice dorință. Cel mai bun mod de convingere este, de exemplu, să-i sugerezi ferm înainte de a adormi: ”Vreau să mă trezesc la ora 5 dimineața” și vei constata că te vei trezi exact la ora dorită.
 • Nu întrebuința niciodata formulări de tipul: “nu am mijloace” sau “îmi este imposibil” sau “niciodată n-am pot”, întrucât îți vei sabota singur reușitele.
 • Constientul este și paznicul căii de acces spre inconstient. În mod normal, prima lui funcție ar trebui să fie aceea de a ocroti inconstientul, astfel încât în el să nu ajungă să se imprime idei false, convingeri greșite sau gânduri negative. De aceea este bine sa obișnuiesti constientul să produca doar gânduri pozitive.

Cristian


Dacă vrei să fii primul care primește acrticolele noastre, abonează-te competând formularul de mai jos:

  Numele (obligatoriu)

  Adresa de email (obligatoriu)


   

  Pentru înscriere la cursurile de dezvoltare personala ”Mind4You” completati formalul de mai jos!

   Nume

   Prenume

   Varsta

   Profesia

   Adresa de email

   Telefon

    

    


   Articole recomandate:


    

   Views – 83529

   8 Comments

   1. Ping la Fratila Margareta:

    Am inteles ce este constientul si ce este subconstientul. Imi plac articolele dumneavoastra domnule Cristian, ne ajuta sa ne comportam si sa ne alegem mai bine cum vrem sa ne traim viata. Multumesc!

   2. Ping la Alex Bonciog:

    Modul in care ati explicat este foarte concordant cu asteptarile mele intuitive despre aceasta structura a mintii . Facil de asimilat acest text . multumesc

   3. Ping la Liana elena gutu:

    Este totul atit de evident…dar intunecimea societatii in care traim ne face sa nu fim receptivi la adevarul absolut ,la adevarata realitate a starilor de fapt !!!Felicitari pentru relatare !!!

   4. Ping la Ele:

    Mai devreme mi-am pus întrebarea: “dacă subconştientul meu alege pozitivitatea sau negativitatea şi cine decide?! “…punându-mi o întrebare retorică …dar totusi,mi-am raspuns:cred “Ceva Divin” altfel nu-mi explic…Am citit şi exact ca domnul Boncioc:” facil de asimilat acest text “va multumesc pt raspuns

   5. Ping la admin:

    Subconstientul nu alege nimic. El doar executa, doar duce la indeplinire ceea ce alege constientul, rationalul, omenescul.

   6. Ping la vladulescu mihaela:

    Va multumesc din suflet pt expunerea clara si abordarea acetui subiect pe nivelul mediu, de perceput.

   7. Ping la Adi:

    Subconstientul ia exact ceea ce ii dai prin constient. Alegerile le facem singuri in mod “constient” si in constient! Asta e “puterea” lasata de Dumenzeu oamenilor si in unele carti descrisa si ca unica slabiciune a lui Dumnezeu pt ca el nu poate interveni peste alegerile noastre ( nu vrea) 🙂

   8. Ping la Gabi:

    Util articolul! Multumesc!

    Totusi, in calatoriile mele, am constatat aproximativ acelasi lucru, dar mai complex… Este opinie personala.
    Inconstientul functioneaza prin prisma bagajului genetic, stocheaza cumva toate informatiile/traumele/solutiile antecesorilor. Are sens vertical (pe linia timpului). Informatiile sunt stocate in fiecare celula, organ, sistem al corpului, nu doar in creier. Inconstientu este o susrsa inepuizabila de solutii si informatii (hardware) pt ceea ce s-a intamplat deja, dar si de traume si rani, care, daca supurează ies la suprafata prin programe din subcostient. Inconstientul este in trup/corpul fizic/adn.
    Subconstientul este puntea de legatura intre constient si inconstient. Functioneaza si stocheaza programe (software)aduse din inconstient sau din constient prin obiceiuri/traume/soc. De aceea e manifestator pt ca stocheaza programe care materializeaza/manifesta. Foloseste informatii din inconstient (genetica) sau constient (experienta proprie repetata) mobilzat de emotii. Nu opereaza in termeni abstracti de genul dualitatii (bine-rau, frumos-urat, da-nu), de aceea manifesta in functie de cat de puternic si rulat e programul (de ex. traumele trans-generationale, sau propgramele proprii de gandire limitativa-“banii sunt rai”, “nu-s in stare de nimic”, sau din contra, constructiva – “invat repede”, “am incredere in mine/Dumnezeu/Univers”). Subconstientul foloseste corpul si ratiunea si este mobilizat / alimentat de emotii (indiferent bune/rele – cu ce alege omul sa il hraneasca). De asemenea subconstientul e la comnda de cate ori faci lucruri automat, mananci, bei, asculti muzica, tv, calculator, condus, plimbare, inot, aproape orice activitate zilnica repetitiva in care nu esti prezent (98%din timp – hai sa recunoastem cati practicam mersul constient, mancatul constient, bautul constinet etc!).
    Constientul este gandirea rationala, conceptula, etica si logica, analitica. constientul este mentalul, mintea. Mintea poate folosi trucuri/tehnici prin care sa se imprieteneasca cu subconstientul si, prin asta, sa aduca la suprafata programe distructive pe care sa le integreze/intelega si sa le schimbe (vezi thetahealing, EFT, NPL, sau pur si simplu meditatia).
    Mintea este utilizatorul acestor instrumente magnifice inconstientul si subconstientul, dar numai daca constientizeaza asta si o face voluntar, altfel e la stadiul de victima (“numai mie mi se intampla!”, “mie nu mi se intampla”, “eu nu pot!”samd)
    Ar mai fi o notiune (din generatia de terapiea transpersonala), supraconstientul. Supraconstientul ar fi acel constient colectiv, prin faptul ca stocheaza informatiile tuturor constiinetlor dintr-o anumita perioada de timp (probabil scurta?!?). Este acel cloud al constiintelor contemporane. Prin acesta se explica de ce in stiinta si tehnica, ideile revolutioanre apar spontan la 2-3 persoane concomitent. Sau poate cum inventatorii viseaza noaptea rezolvarea la o problema complexa pt ceva cu totul nou pt umanitate. Nu este clar unde se ocalizeaza supraconstientul, probabil el face legatura cu divinul din noi.

   Lasă un răspuns

   Adresa ta de email nu va fi publicată.

   Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.