Semnificatia gesturilor în comunicare! Pozitia bratelor

Pozitia bratelor 1Cele mai recente studii au demonstrat că doar 10% din ceea ce se comunică între oameni se transmite propriu-zis prin cuvinte, 35 % se face prin tonul vocii, iar 55% din comunicare, adică, cea mai mare parte, este rezultatul fiziologiei și al limbajului corpului. Expresiile chipului, gesturile, calitatea și tipul mișcărilor pe care le face cineva în timpul comunicării ne aduc mai multe informații despre ce spun persoanele respective decât cuvintele în sine. În timp ce cuvintele acționează asupra conștientului unei persoane, fiziologia acționează asupra subconștientului. În următoarea serie de articole vom încerca să deslușim limbajul trupului, respectiv semnificația celor mai frecvente gesturi pe care le fac oamenii atunci când comunică sau când se află în spațiul public.    

În cele ce urmează vom prezenta principalele mesaje transmise de oameni prin limbajul trupului, încercând să decodificăm diferite gesturi. În articolul de azi ne vom referi la pozitia bratelor.

 

 Ce semnifica pozitia bratelor ?

 

 Încrucișarea brațelor în față. Acest gest semnifică nevoia de protecție a teritoriului corporal dar mai ales mental. Încrucișarea brațelor este un gest reflex, repetat de fiecare dată în același fel, adică celui care pune brațul drept peste stângul îi va fi imposibil să pună brațul stâng peste dreptul. Fiecare persoană are un braț dominant, adică cel de deasupra, indiferent dacă este dreptaci sau stângaci. Brațul drept semnifică libertatea de acțiune, fiind brațul motor al dreptaciului, iar brațul stâng semnifică libertatea de gândire sau de credință și exprimă nivelul de independență al unui individ. Semnificația încrucișării brațelor este următoarea: cel care își încrucișează brațul drept peste cel stâng este tipul ofensiv, cel care se afirmă în fața grupului și își amplifică încrederea în sine; iar cel care își încrucișează brațul stâng peste cel drept este o persoană defensivă și are nevoie să-i fie apreciată valoarea și să-i fie recunoscute calitațile sale pentru a se putea integra într-un grup.

 

Brațele deschise. Pozitia bratelor deschise indică o invitație la îmbrățișare sau o simulare a acesteia făcută la distanță.

 

Pozitia bratelor în mers. Poziția normală a brațelor în mers este atunci când acestea sunt libere, nelipite de corp, astfel încât să se poată mișca în voie, reprezentând un semn de sănătate mentală. Aceasta este o caracteristică a societăților occidentale. În țările mai sărace sau cele supuse unei dictaturi, ori în zonele mai sărace ale orașelor occidentale, vom constata o creștere a numărului celor care merg cu bratele lipite de corp, atitudine specifică oamenilor cu o libertate de gândire și acțiune îngrădită din cauza sărăciei sau a ignoranței.

În general, bărbații merg cu brațele depărtate de corp, în timp ce femeile își țin brațele mai apropiate de corp în timpul mersului. Bărbatul care merge cu brațele lipite de corp poate fi considerat efeminat, în timp ce femeia care își ține brațele depărtate de corp are o atitudine mult prea masculină, uneori trufașă.

 

 Mâinile în buzunar. Unele persoane aleg să meargă cu mâinile în buzunare. Cel mai elocvent este cazul unor anumite categorii de profesori (cadre didactice) care își ascund mâinile în buzunarele pantalonilor atunci când se adresează elevilor, acest gest semnificând o lipsă de încredere sau o teamă din partea profesorului.

În timpul unei conversații, ținutul mâinilor în buzunar arată o lipsă de respect față de interlocutor. Buzunarele sunt, însă, un factor de echilibru afectiv important pentru omul aflat în picioare. Ele susțin echilibrul în anumite circumstanțe de instabilitate sau agresivitate socială. Acest tip de gest este interpretat ca o atitudine de calmare.

Ce semnifică buzunarele? Buzunarele sunt un refugiu și un instrument de echilibrare. Buzunarul stâng e preferat de către persoanele emotive. Acest gest reflex intervine atunci când persoanele respective se simt depășite de situație sau tulburate de evenimente. Cei care preferă buzunarul drept sunt mai sensibili la agresivitatea verbală a interlocutorului. Din cauza faptului că se revoltă mental la ceea ce li se spune, au tendința de a băga mâna în buzunarul drept pentru a găsi răgazul necesar să adopte atitudinea corectă față de interlocutorul agresiv.

 

Mersul cu mâinile la spate. Atunci când o persoană merge alături de noi cu mâinile la spate, înseamnă că persoana respectivă este demobilizată din toate punctele de vedere. Mai exact, această atitudine sugerează că persoana în cauză aude ce i se spune, dar nu ascultă cu adevărat. Se gândește la altceva ori nu se poate concentra.

va continua…

Cristian

 


 

Pentru înscriere la cursurile de dezvoltare personala ”Mind4You” completati formalul de mai jos!

  Nume

  Prenume

  Varsta

  Profesia

  Adresa de email

  Telefon

   


   

  Articole recomandate:

  Views – 18136

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.