Profile psihologice in functie de gestica (II)

Profile psihologice

Joseph Messinger, un psiholog de origine belgiană specialist în simbolismul gesturilor, identifică 8 profile psihologice caracterizate de următoarele poziții: brațe încrucițate (cu braț stâng sau drept dominant), deget dominant (stâng sau drept) și urechea preferată pentru convorbirile telefonice. În articolul precedent am prezentat 4 din cele 8 profile psihologice, propuse de Joseph Messinger și clasificate în funcție de  anumite poziții și gesturi, respectiv: idealistul, narcisistul, relaționalul și senzitivul. În articolul de azi vom continua cu restul de 4 profile psihologice, respectiv: cartezianul, creativul, provocatorul și tribalul.

Profile psihologice

 

 1. Tribalul.

Este carcaterizat de următoarea grilă gestuală:

 • Brațe încrucișate cu braț drept dominant;
 • Deget mare stâng dominant;
 • Ascultare telefonică cu urechea dreaptă;

”Tribalii” sunt persoane ce pot manipula și seduce mase de oameni; ei pot să-și facă cu ușurință prieteni, fiind adesea simpatizați din prima clipă. Se simt mai bine într-un cadru de dialog informal, decât în cel formal, preferând ”tutuiala”.

”Tribalul” este autodidact, descurcăreț, pragmatic și combatant, fiind tipologia perfectă al întreprinzătorului de succes. Tribalului nu-i plac teoriile, apreciază concretul și pragmatismul. Tribalul este persoana care duce întotdeauna proiectele la bun sfârșit, indiferent de eforturi și de metode. Este un om al compromisurilor, calcă pe principii doar să-și atingă obiectivele.

”Tribalul” este uneori meschin, egoist, se comporta că și cum totul i-ar aparține, oferă mult mai puțin decât dorește să primească și este posesiv.

Ca o concluzie, ”tribalilor” le stă foarte bine în postura de lideri, manageri sau de șefi. Sunt manipulatori dar nu își persecută sau hărțuiesc subalternii.

 

 1. Cartezianul.

Este carcaterizat de următoarea grilă gestuală:

 • Brațe încrucișate cu braț stâng dominant;
 • Deget mare drept dominant;
 • Ascultare telefonică cu urechea stângă;

”Cartezianul” este profilul psihologic al individului rațional, gânditor, meditativ, cerebral, logic și teoretician. ”Cartezianul” mai întâi gândește și abia apoi acționează. Indivizii caracterizați de acest profil sunt ironici, sarcastici, apreciind în special umorul sec, la rece. Acești indivizi sunt  intelectuali, având  înclinație către știință și tehnică. Preferă lucrurile clare, ordonate, riguroase. Fiind persoane intelectuale, cartezienii nu pun accent pe forma fizică, lăsând sportul pe ultimul loc. Preferă întotdeauna lectura în detrimentul exercițiilor fizice.

”Cartezianul” este o fire orgolioasă ce prețuiește mai mult stima celorlalți decât propria sa încredere. Orgoliul său este satisfăcut atunci când ceilalți îi apreciază meritele și îi recunoaște valoarea. ”Cartezianul” este un om de onoare, respectă regulile și impune la rândul său reguli; se implică foarte mult în viața de familie, respectă valorile tradiționale și regulile societății motiv pentru care divorțează mult mai rar decât restul profilurilor. În raport cu ceilalți, ”cartezianul” are o atitudine de amiciție, politicoasă, însă rece, distantă, discretă.

 

 1. Creativul.

Este carcaterizat de următoarea grilă gestuală:

 • Brațe încrucișate cu braț drept dominant;
 • Deget mare stâng dominant;
 • Ascultare telefonică cu urechea stângă;

”Creativul” este persoana care găsește soluții la orice problemă și în orice împrejurare. Acest lucru se datorează flerului și intuiției sale bogate. Este un tip creativ, care se bazează foarte mult pe instinct, este un deschizător de drumuri sau un artist. Gândete și acționează mult mai repede decât ceilalți întrucât o face în mod intuitiv, iar intuiția nu este altceva decât viteza luminii a inteligenței.

”Creativul” este un individ vorbăreț, îi place să povestească și să se audă vorbind; este de asemenea un tip extrem de curios, pentru el totul este permis chiar dacă nu este și posibil.

”Creativul” poate trece foarte repede de la un lucru la altul, de la o sarcină la alta, de la o muncă la alta, de la o activitate la alta, putând să facă mai multe lucruri în același timp.

Având o inteligență de tip intuitiv, este un creator și un inventator prin excelență, poate descoperi lucruri noi, poate aduce soluții noi la diferite probleme, dar în același timp este nerăbdător, fapt care-i creează numeroase probleme.

Creativii sunt persoane superstițioase, oportuniști și individualiști. Ei trăiesc în lumea lor și se acomodează destul de greu în medii și circumstanțe noi. Creativii nu sunt buni conducători, mai degrabă executanți; își fac treaba foarte bine atunci când sunt lăsați să lucreze liber, fără stres și presiune. Vor găsi în permanență soluții la orice problemă sau sarcină ce li se dă spre rezolvare.

 

 1. Provocatorul.

Este carcaterizat de următoarea grilă gestuală:

 • Brațe încrucișate cu braț drept dominant;
 • Deget mare drept dominant;
 • Ascultare telefonică cu urechea dreaptă;

”Provocatorul” este caracterizat de patru calități esențiale și anume; simțul provocării, promtitudine în decizii, spirit de inițiativă și faptul de a fi foarte disciplinați.Majoritatea provocatorilor nu sunt buni conducători, ci executanți, fiind totdată foarte fideli șefilor.

”Provovatorul” este adeptul autodepășirii, al competiției, fiind un luptător prin excelență, motiv pentru care foarte multe persoane cu profilul ”provocator” sunt sportivi, având o mentalitate de luptător, de învingător, cu un pronunțat simț de sacrificiu.

Având o puternică forță mentală și de carcater, tipul de profil ”provocator” este un individ convingător, atunci când își propune ceva nimeni și nimic nu-l poate opri. Este de asemenea un individ dur, foarte greu de influențat cu o puternică încredere de sine.

 

Sursă: Messinger, Joseph, Le petit profileur gestuel, 2009

Cristian

 

 


 

Pentru înscriere la cursurile de dezvoltare personala ”Mind4You” completati formalul de mai jos!

  Nume

  Prenume

  Orasul in care locuiti

  Varsta

  Profesia

  Adresa de email

  Telefon

  Ati mai participat la alte cursuri de dezvoltare personala (Da/Nu)

  Care sunt ultimile studii pe care le-ati absolvit:
  LiceuFacultatePostuniversitareDoctorale

   


   

  Articole recomandate:

   

   

   

  Views – 3566

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.