Profile psihologice in functie de gestica (I)

 

Profile psihologiceJoseph Messinger, un psiholog de origine belgiană specialist în simbolismul gesturilor, identifică 8 profile psihologice caracterizate de următoarele poziții: brațe încrucițate (cu braț stâng sau drept dominant), deget dominant (stâng sau drept) și urechea preferată pentru convorbirile telefonice. În funcție de aceste criterii, Messinger propune următoarele profile psihologice: idealistul, narcisistul, relaționalul, senzitivul, cartezianul, creativul, provocatorul și tribalul. În articolul de azi vom aborda 4 din cele 8 profile psihologice, respectiv: idealistul, narcisistul, relaționalul și senzitivul.

 

Profile psihologice

 1. Idealistul.

  Este carcaterizat de următoarele poziții:

 • Brațe încrucișate cu braț stâng dominant
 • Deget mare stâng dominant
 • Urechea dreapta la telefon

 ”Idealistul” este un perfecționist și un excelent ascultător, iar de cele mai multe ori este perceput greșit, fiind ori prea discret ori prea ascuns. ”Idealisul” este receptiv la cele mai subtile și profunde senzații și este în permanență atent la ceilalți și la toate detaliile pe care le oferă limbajul corpului altor persoane. Simte toate emoțiile celorlalți, empatizează ușor, fiind totodată un foarte bun interpret al oamenilor, identificând cu ușurință falsitatea, minciuna sau ipocrizia oamenilor. Idealiștii sunt înzestrați cu o bună intuiție socială, fiind excelenți psihologi.

Totodată, ”idealistul” este un bun ascultător, fiind confidentul ideal. Este emotiv și sensibil și își manifetsă cu ușurință admirația față de calitățile aproapelui, dar este în același timp și un critic înnăscut.

”Idealisul” își ține întotdeauna cuvântul, iar obiectivitatea sa le inspiră colegilor și prietenilor senzația de siguranță. Prin natura sa, ”idealistul” este o persoană exigentă, uneori încăpățânată, însă nu se manifestă cronic. Știe să se replieze în caz de extremă necesitate, chiar dacă această repoziționare presupune timp și uneori sacrificii. Idealiștii sunt persoane în care putem avea încredere deplină, dar paradoxul este că nu întotdeauna au încredere în ei înșiși, acesta fiind și motivul pentru care sunt atât de exigenți cu propria persoană.

Idealistul este posesiv în ceea ce privește latura emoțională, însă nu va deveni gelos decât dacă va avea motive serioase. Lipsa de respect este singurul motiv care-l poate determina să rupă legătura.

 

 1. Narcisistul

  este carcaterizat de următoarele poziții:

 • Brațe încrucișate cu braț drept dominant;
 • Deget mare drept dominant;
 • Ascultare telefonică cu urechea stângă;

Există două tipologii de narcisiști și anume: o categorie formată din acei indivizi preocupați mai mult decât firesc de înfățișarea lor fizică și o categorie formată din indivizii care simt nevoia de a fi recunoscuți, admirați și apreciați pentru meritele, ori pentru statutul lor social sau profesional.

Narcisitul este un individ deschis către noi aventuri, dar și către inițiative umanitare, însă nu compasiunea îl impinge la gesturi caritabile, ci nevoia de a se simți util comunității. Narcisitul este totodată un foarte bun negociator și un excelent disimulator, nefăcând casă bună cu adevărul.

 

 1. Relaționalul

  este carcaterizat de următoarele poziții:

 • Brațe încrucișate cu braț stâng dominant;
 • Deget mare drept dominant;
 • Ascultare telefonică cu urechea draptă;

”Relaționalul” este tipul de individ la care senzațiile predomină asupra sentimentelor; ”relaționalul” este comunicativ, expansiv și motivant. Este o fire curioasă față de tot ce-l înconjoară și este un bun mediator.

Comunicarea este punctul forte al ”relaționalului”, având un profil extravertit. Știe să-și adapteze discursul în funcție de moment și de auditoriu, alegându-și în permanență cuvintele potrivite pentru a trezi rațiunea, ori a incinge spiritele, după caz. Raționalul crede în puterea extraordinară a cuvintelor, motiv pentru care știe să prevină conflictele sau să le soluționeze, fiind un excelent mediator.

 

 1. Senzitivul.

  Este carcaterizat de următoarea grilă gestuală:

 • Brațe încrucișate cu braț stâng dominant;
 • Deget mare drept dominant;
 • Ascultare telefonică cu urechea stângă;

”Senzitivul” este un individ inventiv, generos, fermecător, sentimental, social dar în același timp posesiv și tiranic. Însă cea mai importante calitatea a senzitivului este empatia, aceasta făcându-l un bun ascultător și chiar confident. Marele său defect este acela că uneori devine mult prea superstițios. ”Senzitivul” este de asemenea, un inovator și un previzionar ce reușește, prin instinct, să se îndrepte către direcția corectă; anticipează unde va bate vântul și astfel adoptă deciziile corecte.

”Senzitivul” este o fire emotivă și, deși pare o fire vulnerabilă și susceptibilă, are întotdeauna un comportament adecvat situației cu care se confruntă. Emotivitatea sa este normală și utilă ajutându-l în relațiile interpersonale și sociale; senzitivul are un rol important în organizarea emoțională a societății. Din punct de vedere statistic, senzitivii reprezintă aproximativ 14% din populație.

Senzitivii, pe fondul unei hipersensibilități, pot deveni imprevizibili în relațiile cu ceilalți, în sensul că pot oricând rupe o relație fără prea multe explicații atunci când le displace ceva sau când constată o lipsă de respect din partea celorlalți.

 

Sursă: Messinger, Joseph, Le petit profileur gestuel, 2009

Cristian

 


 

Pentru înscriere la cursurile de dezvoltare personala ”Mind4You” completati formalul de mai jos!

Nume

Prenume

Orasul in care locuiti

Varsta

Profesia

Adresa de email

Telefon

Ati mai participat la alte cursuri de dezvoltare personala (Da/Nu)

Care sunt ultimile studii pe care le-ati absolvit:
LiceuFacultatePostuniversitareDoctorale

 


Articole recomandate:

 

 

 

 

 

Views – 4285

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.