Metode de control al gandurilor!

Metode de control al gandurilorÎn articolele precedente am aflat cât de important este să ne controlăm mintea și gândurile. Acum știm că omul devine ceea ce el gândește; cum îi sunt gândurile, așa îi va fi și viața. Principala luptă a omului în viață este cea cu propriile gânduri. Cine va reuși să-și stăpânească propria minte, printr-un bun control al gândurilor, va fi cu adevărat fericit. Multă lume se întreabă, pe bună dreptate, cum să facem acest lucru. Am primit multe mesaje de la cititori care și-au dorit să le prezint câteva metode de control al gandurilor. Acest lucru îl voi face în articolul de azi … voi detalia câteva metode de control al gandurilor.

Există mai multe metode de control al gandurilor. Printre cele mai eficiente metode de control al gandurilor se numără:

 

 1. Controlul gandurilor prin practica concentrării

Una dintre cele mai bune metode de control al gandurilor este să practicăm în mod constant exerciții de concentrare. În general, mintea noastră este dezorganizată, chiar haotică uneori, motiv pentru care mii de gânduri rulează cu repeziciune în mintea noastră, puține dintre acestea rămânând în minte pentru mai mult timp și asta din cauza capacității noastre reduse de concentrare. Acesta este și principalul motiv pentru care gândurile, de cele mai multe ori inconștiente (Subconstientul), ne conduc în mare măsură viața.

Pentru a putea practica concentrarea este necesar, mai întâi, să ”golim” mintea de gânduri și totodată să calmăm emoţiile care le însoţesc. La început este bine să ne concentrăm asupra unei forme concrete, spre exemplu asupra unei flori, a unui tablou care ne place, a imaginii unui sfânt, sau chiar asupra flacării unei lumănări. Atunci când constatăm că nu ne putem menține concentrarea pe imaginea asupra căreia ne-am propus să ne focalizăm atenția, din cauza unor gânduri ce nu au legătură cu obiectul concentrării (fapt care se va întâmpla destul de frecvent mai ales la început), va trebui să încercăm, pe cât posibil să rămânem indiferenţi. Astfel, aceste gânduri irelevante vor dispărea de la sine. Dacă vom încerca să ne opunem, sau chiar mai rău, să dezvoltăm acele ganduri, ele vor persista, iar puterea lor de rezistenţă va creşte. Astfel, o mare cantitate de energie (din planul voinţei) va fi atunci irosită în lupta împotriva lor. Practica concentrării necesită aşadar determinare, răbdare, voință și constanţă.

Practica concentrării are rolul de a stopa modificările minţii. Ea urmăreşte să menţină mintea focalizată asupra unei forme sau a unui obiect o perioadă cât mai lungă de timp. De aceea, alegând imaginea preferată, priviţi‑o ferm şi fără să clipiţi o perioadă cât mai lungă de timp (cel puțin 5 minute). După ce mintea s‑a calmat în mare măsură, fixaţi‑vă privirea asupra unui singur punct, apoi închideţi ochii şi vizualizaţi mental întreaga imagine (minim 5 minute). Rezultatele unei bune puteri de concentrare sunt incomensurabile.

Practicând constant concentrarea veți putea cu ușurință să folosiți, apoi, ”Metoda lui Napoleon”. Marele împărat Napoleon obişnuia să îşi controleze gândurile printr-o puternică concentrare doar pe ceea ce avea de făcut la un anumit moment: “Atunci când vreau să mă gândesc la lucruri plăcute, închid toate sertarele minţii mele ce conţin lucruri neplăcute. Dacă vreau să lucrez, mă concentrez doar la ceea ce am de făcut și nu permit nici unui alt gând să pătrundă în minte, iar dacă vreau să dorm, atunci închid toate sertarele minţii mele!”. 

 

 1. Controlul gandurilor prin non‑cooperare

Printre alte metode de control al gandurilor se numără și ”Controlul  gândurilor prin non-cooperare”, ce presupune să nu cooperaţi cu mintea voastră atunci când este asaltată de gânduri nedorite şi astfel ea va trece treptat sub controlul voinţei. Iată cum trebuie să procedăm: Dacă mintea (subconstientul) ne spune: “Vreau să mănânc ciocolată“, noi (constientul) îi vom răspunde: “Nu voi coopera cu tine acum; prin urmare, nu voi mânca ciocolată că este nesănătoasă, ci voi mânca doar un măr”. Aceasta este metoda de a nu coopera cu mintea și presupune a ne opune simțurilor. Procedând astfel, mintea va slăbi treptat şi va deveni servitorul vostru supus. Vom deveni astfel stăpânul propriei noastre minţi și în acest caz nu vom mai fi conduși de vechile obiceiuri (inconștiente), ci vom decide, în mod conștient, ceea ce vrem cu adevărat să facem la un moment dat, devenind, practic, stăpânul propriei noastre vieți.

Cel mai bun scop pentru a folosi aceasta metodă este atunci când dorim să controlăm ceea ce mâncăm, când dorim să ținem un anume regim alimentar sau să ținem post. Cu toții știm cât este de greu să ne controlăm poftele culinare. Este foarte important să ne controlăm gândurile atunci când apare dorința (pofta) de a mânca ceva ce nu dorim (nu se află în meniul pe care-l ținem sau nu este de post). Atunci când apare un astfel de gând, este bine să nu cooperăm cu el, să nu-l dezvoltăm adică să încercăm să nu ne gândim la acel lucru (aliment). Pentru a nu lăsa mintea liberă, întrucât o minte goala va fi imediat invadată de alte gânduri care ne vor asedia tot cu alimente gustoase dar pe care ni le-am interzis, este bine să facem ceva ce ne solicita atenția (concentrarea) sau chiar să ne gândim intens la alimentele care ne sunt permise.

Cel care a atins autocontrolul şi se poate mişca printre obiectele simţurilor complet detaşat, eliberat de plăcere sau neplăcere ‑ realizează starea de pace lăuntrică. O asemenea persoană va dobândi o voință puternică de care vor asculta simultan simţutile şi mintea și va şti să aleagă exact acel obiect de care are strictă necesitate pentru a putea răspunde nevoilor reale ale corpului său.

 

 1. Controlul gandurilor printr‑o atitudine pozitivă (autosugestionare pozitivă)

Este foarte important să încercăm să nu permitem gândurilor negative (nedorite) să pătrundă în minte. Acest lucru se poate face printr-o atitudine pozitivă și încrezătoare a minții. Aplicând această metodă veţi deveni mai receptivi la influenţele pozitive din macrocosmos care vă vor ajuta să intrați într-o perfectă armonie cu natura. Folosiţi în acest sens sugestii pozitive care vor deveni treptat un obicei, adică vor fi întipărite în subconstient. Astfel, toate influenţele malefice, de vibraţie joasă, atât din lumea vizibilă cât şi din cea invizibilă vor fi oprite de mentalul nostru conștient, înainte ca acestea să pătrundă în subconstient, în timp ce influenţele pozitive vor pătrunde în mod constant în mintea noastră, creându-ne, în permanență, o stare de mulțumire și de bună dispoziție.

Este foarte important ca în vocabularul nostru mental să nu existe expresii, precum: ”nu pot, imposibil, dificil, etc”. Trebuie să ne autosugestionăm, în permanență, cu formule pozitive și benefice, precum: ”Totul este posibil, pot face acest lucru”. Adoptând o asemenea atitudine nimic nu vi se va mai părea dificil. Voinţa vă va deveni din ce în ce mai puternică şi vă va aduce reușite în tot ceea ce veţi întreprinde şi mai ales în încercarea voastră de a vă cuceri propria minte.

 

Cele mai bune remedii împotriva gandurilor nedorite

Atunci când o persoană nu are o ocupație care să-i solicite atenția sau concentrarea, ci se află într-o reverie pasivă, gândurile negative, malefice vor pătrunde cu ușurință în minte. Acesta este primul pas în ”comiterea păcatului”, căci acţiunile mentale sunt de fapt ”viitoarele acţiuni reale”.

De aceea este foarte important să ne păstrăm, în permanență, mintea ocupată şi astfel gândurile nedorite nu vor mai putea intra. O minte leneşă (pasivă) este locuinţa preferată a ”diavolului” (gândurilor negative). Supravegheaţi‑vă mintea în fiecare clipă. Cea mai bună metodă este să fiţi mereu angrenați într‑o anumită activitate fizică, ori intelectuală: de la gătit, curăţenie, meditaţie, lectură și până la activități sportive. Evitaţi pe cât posibil bârfa şi vorbăria inutilă şi umpleţi‑vă mintea numai cu gânduri pozitive, creative.

Cristian

 


 

Pentru înscriere la cursurile de dezvoltare personala ”Mind4You” completati formalul de mai jos!

  Nume

  Prenume

  Varsta

  Profesia

  Adresa de email

  Telefon

   


  Rezervati acum prin Booking, accesand acest link si veti primi un discount de 10% pentru orice rezervare efectuata!

  https://www.booking.com/s/11_6/58c4cbd5

   

   

   


  Articole recomandate:

  Views – 32655

  6 Comments

  1. Ping la Alina:

   Foarte intetesant!
   Felicitari!

  2. Ping la nautilyus:

   Articolul nu este rau: 6.5 / 10.0.. :/ S-o iei ca pe o veritabila “incurajare”! 🙂 Destul de numeroase insa, INADVERTENTELE.. 🙁 Revizuieste materialul.. scuze!

   • Ping la admin:

    Multumim pentru apreciere! puteti sa va exprimati opinia intr-un mod mai concret si sa ne spuneti exact ce gandati referitor la acest material, precum si la oricare altul. Orice opinie este importanta cu atat mai mult cu cat aceste materiale nu se doresc a fi stiintifice, ci opinii ale autorilor cu privire la diverse subiecte, in special in materie de psishologie extrasenzoriala. Atat timp cat nu ne exprimam un punct de vedere stiintific, de altfel subiectul in cauza se afla la limita dintre stiinta si intuitie, consideram bine venita orice opinie din partea cititorilor!

  3. Ping la Marian:

   Foarte interesant acest material. A meritat sa il citesc pana la capat.

  4. Ping la admin:

   multumim pentru aprecieri

  5. Ping la Walid Al-Yousef:

   Soluția tuturor problemelor in viață. Drumul cel mai scurt. Cine încearcă și reușește este învingător. Din păcate unii nu pot, alții nici nu vor.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.