Depresia, o afecțiune ce nu trebuie neglijată

depresia

Depresia este o tulburare psihică din ce în ce mai des întâlnită în zilele noastre, însă puțin conștientizată si dezbătută. Lumea stresantă în care trăim, grija zilei de mâine, informația abundendentă (din care ne vine din ce în ce mai greu să discernem adevărul de informația falsă), manipularea care ne pândește la orice pas sunt doar câteva din cauzele principale ale depresiei.

Depresia este printre cele mai frecvente tulburari psihice și reprezintă a doua cauză de infirmitate la nivel mondial. Durerea resimțită de către o persoană depresivă este reală, însă  greu de localizat la nivel corporal și mai ales dificil de înțeles atât de către cel afectat, dar și de familia sau de prietenii acestuia.

Deși este doar o tulburare mentală, depresia nu trebuie ignorată întrucât netratată corespunzător poate modifica structura creierului.

Simptomele depresiei

Principalul simptom al depresiei este o dispoziție proastă, carcaterizată prin tristețe, aparent fără motiv, pentru o perioadă mai lungă de timp (10-15 zile). Persoana care suferă de depresie se simte tristă, melancolică, lipsită de energie, lipsită de încredere, descurajată, fără motivație,  “fără chef de nimic”, uneori chiar diperată. Alte simptome ale depresiei pot fi modificarea apetitului, în sensul creșterii sau scăderii poftei de mâncare față, modificarea libidoului, tulburări de somn, lipsă de concentrare.

Deseori, episoadele de depresiei sunt însoțite de sentimente de vinovăției exagerate, tulbururi obsesive și/sau gânduri negative, distructove mergând până la gânduri de suicid.

Simptomele asociate depresiei sunt durerile de cap, de stomac, articulare, anxietate, atacuri de panică, preocupări excesive față de propria sănătate fizică, fobii, dificultăți în relațiile intime, libidou scăzut, abuz de alcool sau alte substanțe.

Efectele depresiei asupra structurii creierului

Studiile recente arată că, netratată corespunzător, depresia poate afecta semnificativ structura creierului, cu implicații iremediabile pe termen lung. Cele trei zone principale ale creierului afectate de depresie sunt amigdala, hipocampul și cortexul prefrontal.

Cercetările au arătat că pacienții care sufera de depresie pe o perioadă mai lungă de 3 ani sau cei care se confruntă cu depresia la o vârstă fragedă au hipocampul micșorat semnificativ, iar consecința acestei diminuări a hipozampului este o predispoziție pentru dezvoltarea bolii Alzheimer.

O altă modificare a structurii creierului ca urmare a depresiei este creșterea în volum a amigdalei, rezultată în baza nivelului crescut de cortizol. Amigdala este asociată cu emoțiile și se activează atunci când o persoană se confruntă cu experiențe de viață puteric încărcate emoțional sau atunci când își amintește astfel de episoade.

În ceea ce privește influența depresiei asupra cortexului prefrontal, cercetăriile arată că persoanele depresive au înregistrat o scădere a activității acestei zone a creierului. De asemenea, ca urmarea a productiei excesive de cortizol, cortexul prefrontal,  responsbil cu reglarea emoțiilor, luarea deciziilor, formarea amintirilor se poate reduce în dimensiuni.

Prin urmare, consecințele depresiei netratate corespunzător pot fi extrem de serioase pe termen lung, motiv pentru care persoanele care suferă de depresie pe perioade lungi de timp este bine să solicite ajutor de specialitate. Tratamentul contra depresiei este diferit, în funcție de intensitatea și simptomele acesteia, însă de regulă trebuie îmbinat tratamentul alopat cu psihoterapia.

 


Pentru înscriere la cursurile de dezvoltare personala ”Mind4You” completati formalul de mai jos!

Va rugam sa completati corect adresa de email!

  Nume

  Prenume

  Varsta

  Profesia

  Adresa de email

  Telefon


   

  Views – 5986

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.