Cum influențează relațiile sociale psihicul uman (III). Mișcarea împotriva oamenilor

Relatiile sociale si psihicBună ziua dragi prieteni. Bine ați revenit pe pagina ”Puterea Subconștientului”. Așa cum vorbeam în articolele precedente, toate blocajele omului pot fi puse pe seama relației acestuia cu semenii săi, ce pot fi, sub trei forme: mișcarea spre oameni (de atașament obsesiv, bolnăvicios), miscarea împotriva oamenilor (de ură sau dușmănie excesivă) și mișcarea departe de oameni (de izolare față de oameni). În primele două articole am vorbit despre mișcarea spre oameni (de atașament obsesiv, bolnăvicios) și mișcarea departe de oameni (de izolare față de oameni), iar astăzi voi devolta a treia formă a relației omului cu semenii săi și anume: miscarea împotriva oamenilor (de ură sau dușmănie excesivă).

Nu puțini oameni sunt stăpâniți de această stare. Aceștia îi consideră dușmani pe toți ceilalți. Nu au nici o dispoziție să intre într-un dialog adevărat cu ei. Nu au nici o dispoziție să intre într-o legătuă de dragoste cu ceilalți oameni. Toată starea lor, toată strădania lor este să domine; altfel nu pot trăi, nu pot rezista în societate.

Spre exemplu, există multe situații când într-o familie, soțul nu poate concepe să nu domine. Nu poate suporta ca și soția lui să aibă un cuvânt de spus, să dialogheze cu ea și să-i accepte părerea, atunci când este justă.

Așadar, oamenii aceștia nu pot suporta această stare și trăiesc cu dispoziția și cu starea de a domina, de a stăpâni, de a se face voia lor. Au, așa cum spune psihologia, un ”complex de superioritate”. De aceea le vine foarte ușor să-i vadă pe alții suferind. Nu le pasă decât să li se satisfacă starea de a domina. dacă această stare nu le este satisfăcută atunci devin neliniștiți, cei mai slabi oameni. Această stare bolnavă pe care o poate avea un om se numește egoism.

 

Doar prin iubire ne poziționăm corect față de ceilalți

Ceea ce-l protejează pe om să nu ia o atitudine greșită față de semenii săi este iubirea. Cel care a invățat să iubească cu adevărat va scăpa negreșit din aceste trei curse: mișcarea spre oameni (de atașament obsesiv, bolnăvicios), miscarea împotriva oamenilor (de ură sau dușmănie excesivă) și mișcarea departe de oameni (de izolare față de oameni). Domnul când se pregătea să-i părăsească pe ucenicii săi, le-a spus: ”Întru aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii mei, dacă veți avea dragoste unii față de alții”. Caracteristica pincipală a acestei familii a lui Hristos era iubirea, adevărata iubire. Când există iubire adevărată, atunci există relații adevărate între oameni și omul scapă de cele trei capcane.

Cristian

 


 

 

Pentru înscriere la cursurile de dezvoltare personala ”Mind4You” completati formalul de mai jos!

  Nume

  Prenume

  Orasul in care locuiti

  Varsta

  Profesia

  Adresa de email

  Telefon

  Ati mai participat la alte cursuri de dezvoltare personala (Da/Nu)

  Care sunt ultimile studii pe care le-ati absolvit:
  LiceuFacultatePostuniversitareDoctorale

   

  Views – 3953

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.