Cum influențează relațiile sociale psihicul uman (II). Mișcarea departe de oameni.

Relatiile sociale si psihic În acest articol voi dezbate cea de-a doua forma a relației greșite pe care o poate adopta omul, în relația cu semenii săi, conform psihologului și psihiatrului Karen Horney, respectiv mișcarea departe de oameni (de izolare față de oameni).  Foarte mulți oameni sunt lipsiți de iubire, iar din acest motiv se atașează de ceilalți, pot fi dușmănoși față de semenii lor sau se retrag în ei înșiși. Toate cele trei forme enumerate mai sus pot fi considerate, sub aspect psihologic dar și duhovnicesc, o stare bolnăvicioasă. Evident că toți suntem dominați de una dintre cele 3 forme ale relației cu ceilalți, chiar dacă vrem sau nu să recunoaștem acest lucru.

 

Să revenim la tema de azi, mișcarea departe deoameni și să încercăm să aflăm de ce se închide omul în sine în chip bolnăvicios. Toate problemele apar în special de la faptul că omul dorește să se individualizeze în societate, printr-o personalitate distinctă, iar când nu reușește acest lucru atunci apare o problemă de natură psihologică. Atunci când un copil, un om nu se dezvoltă ca persoană distinctă, ori va adopta o atitudine dușmănoasă față de ceilalți, ori se va închide în sine. Închiderea în sine nu este întâmplătoare. Este cu siguranță o boală dar în același timp este și o formă de apărare a omului să nu-i fie distrusă personalitatea. De multe ori atutudinea părinților față de copiii lor, poate fi deseori distrugătoare pentru personalitatea copilului și viitorului adult.

Atunci când cineva se supune în chip patologic, când se înrobește, când se supune slugarnic – precum copilul care, în cele din urmă, se supune mamaei și, prin acțiunea aceasta, pare că personalitatea lui este distrusă – folosește o armă de apărare pe care o posedă, pentru ca personalitatea lui să nu fie distrusă complet. Este asemenea prizonierului care se preface cuminte și ascultător față de cei care l-au prins și este dispus să lucreze cu bunăvoință tot ce i se dă, până ce va găsi primul prilej să evadeze. Așadar, atunci când personalitatea se supune în chip servil, întrucât persoana respectivă nu se poate descurca altfel, omul respectiv se folosește de ultima armă de apărare pe care o are și anume se închide în sine.

Așadar, acest tip construiește în jurul său un zid circular și până la un punct, îi lasă pe ceilalți să se apropie. De aici încolo va face tot posibilul ca nimeni să nu poată pătrunde, câtuși de puțin, în ființa lui. Evită comunicarea. Cea dintâi nevoie pe care o resimte acest om bolnăvicios este să aibă oarecare suficiență. De vreme ce este izolat, de vreme ce nu comunică cu ceilalți, e firesc să facă totul pentru a se putea descurca singur. Prin urmare face totul pentru a-și fi suficient sieși.

Toți oamenii, mai mult sau mai puțin, au nevoie și de semenii lor. Unui om normal nu-i este greu să  ceară ajutorul celorlalți, să ajute și să se lase ajutat, să se îndatoreze și să fie îndatorat. Omul anormal, îndată ce vede că are nevoie de vreo persoană, că se îndatorează față de altă persoană, că este obligat să depindă de altă persoană, se adună în carapacea lui și rămâne acolo singur.

Doar prin iubire omul își poate salva personalitatea. Iubirea adevărată nu ne identifică niciodată cu celălalt și nici nu ne îndepărtează de celălalt; ea salvează personalitatea, nu se identifică cu alte personalități și nici cu Dumnezeu.

 

Cristian

 


Pentru înscriere la cursurile de dezvoltare personala ”Mind4You” completati formalul de mai jos!

  Nume

  Prenume

  Orasul in care locuiti

  Varsta

  Profesia

  Adresa de email

  Telefon

  Ati mai participat la alte cursuri de dezvoltare personala (Da/Nu)

  Care sunt ultimile studii pe care le-ati absolvit:
  LiceuFacultatePostuniversitareDoctorale

   

  Views – 3736

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.