Consiliere Psihologica

 Consiliere psihologica

 

 

 

 

 Ce este consilierea psihologică sau psihoterapia?

În lumea modernă de azi, o lume a orașelor supra aglomerate, a tehnologiei, a vitezei, a informației abundende de tot felul, o manipulării de orice fel (de la politic și până la religie), a capitalismului ce presupune lupta pentru existență, pentru ”ziua de mâine”, o lume a sistemelor financiare din ce în ce mai complexe, ce au transformat omul în sclavul multinaționalelor sau a băncilor (plătind lună de lună rate și dobânzi), a relațiilor interumane bazate mai mult pe interese și mai puțin pe dragoste, omul face tot mai greu față stresului și devine expus, astfel, unor probleme de natura psihică: de la forme ușoare de depresie sau anxietate, la nevroze, fobii sau chiar mai grav, la psihoze.

Sub acest aspect, consilierea psihologică sau psihoterapia a devenit a devenit o practică uzuală în toate țările moderne, atât ca metodă în ceea ce privește dezvoltarea personală și/sau o mai bună cunoaștere de sine, cât și în scopul prevenirii sau tratării diverselor tulburări de natură emoțională, cognitivă sau de comportament.

Există mai multe orientări în psihoterapie, printre care putem enumera: psihoterapia cognitiv-comportamentală, psihanaliza, psihoterapia integrativă, hipnoza și hipnoterapia sau psihoterapia transpersonală.

 

 


Ce este psihanaliza?

Una dintre cele mai importante metode de consiliere psihologică/psihoterapie este Psihanaliza. Aceasta înglobează o serie de concepții dezvoltate de Freud privind explicarea fenomenelor psihice, bazate în primul rând pe cercetarea proceselor desfășurate în subconștient, precum și relația dintre subconștient și conștient.

Psihanaliza este un procedeu de cercetare a proceselor psihice cu scopul de a investiga semnificația faptelor și a reprezentărilor ce au loc în subconștient, dar este și o metodă de terapie a tulburărilor psihice, în cadrul căreia se tinde la rezolvarea acestora prin aducerea la suprafață și clarificarea conflictelor interne și a dorințelor ascunse ale pacienților.

Cunoașterea mecanismelor inconștiente, ce au loc în subconștient, permite psihanalistului să descopere cauza care stă la baza tulburărilor de natură psihică cu care se confruntă pacientul: anxietate, depresie, fobie, psihoze, pornind de la ideea ca orice problemă de natură psihică este de fapt o refulare a unor procese psihice inconștiente (o amintire, o trăire mai veche, o emoție, un eveniment important din trecut, o credință puternică, un conflict intern, o fantezie).

Daca uneori reacționezi altfel decât ți-ai dori și nu reușești să te corectezi sau să te schimbi deși lucrezi din greu la acest lucru, dacă există momente în viața ta în care te simți vinovat de anumite lucruri fără a înțelege în mod clar motivul, dacă simți că trăieti într-o lume în care nu te regăsești și simți că nu-ți aparține, dacă te gândești că viața ta trece repede și fără sens, consilierea psihologică sub forma psihanalizei poate fi cea mai bună soluție.

Psihanaliza iți oferă posibilitatea să te întâlnești cu imaginea ta, cu adevăratul ”Eu”. Vei avea ocazia să  spui tot ceea ce iți trece prin minte, tot ceea ce simți sau crezi. Terapeutul te va asculta așa cum ești și vei simți cât de important este fiecare sentiment pe care îl ai, cât de importante sunt trăirile pe care uneori le ignori fără voie. A te putea privi în oglinda – pe care o reprezintă terapeutul – înseamnă, de fapt, a te vedea așa cum ești, a te întâlni cu tine însuți și a descoperi aspecte noi la tine, pe care nu le-ai cunoscut până acum.

Prin psihoterapia psihanalitică (psihanaliză), poți descoperi părți din tine sau aspecte pe care le-ai pierdut demult, poți să identifici ceea ce-ți blozhează drumul evoluției tale spirituale și, de asemenea, poți identifica conflictele interne din subconștient care stau la baza tulburărilor de natură psihică.

 


 

Pentru consiliere psihologica ne puteti contacta completand formularul de mai jos!

    Numele (obligatoriu)
    ]

    Adresa de email (obligatoriu)

    Subiectul

    Mesaj