Ce este Inteligenta Emotionala?

Inteligenta emotionalaO veche poveste japoneză vorbește despre un războinic samurai care l-a provocat pe un maestru Zen să-i explice ce înseamnă ”rai” și ”iad”. Călugărul însă i-a răspuns cu dispreț: ”Ești un fraier, nu are rost să-mi pierd vremea cu unul ca tine!”. Simțindu-se ofensat, samuraiul s-a înfuriat cumplit, a scos sabia din teacă și a țipat la călugăr:”Te-aș putea ucide pentru obrăznicia asta”. ”Acesta este iadul”, a răspuns calm călugărul. Uluit să constate realitatea în spusele maestrului care își îndreptase atenția asupra mâniei ce-l cuprinsese, samuraiul s-a liniștit, și-a băgat sabia în teacă, a făcut o plecăciune și i-a mulțumit călugărului că l-a luminat.

Iar acesta este raiul”, a spus călugărul. Conștientizarea bruscă de către samurai a stării agitate în care se afla ilustrează diferența covârșitoare între a fi cuprins de un sentiment și a deveni conștient că poți fi înghițit de el.

Inteligenta Emotionala?

Îndemnul lui Socrate: ”cunoaște-te pe tine însuți” face referire tocmai la ceea ce este esențial în inteligenta emotionala: conștientizarea propriilor sentimente în momentul în care ele apar. Pe scurt, autoconștientizarea înseamnă să fim conștienți atât de dispoziția în care suntem, cât și de gândurile pe care le avem despre această dispoziție.

IQ-ul, repesctiv creierul conștient, contribuie cu doar 20% la reușita în viață, restul de 80%, ține de inteligenta emotionala, respectiv capacitatea de a fi în stare să te motivezi și să perseverezi în fața frustrărilor; capacitatea de a-ți stăpâni impulsurile și de a amâna satisfacțiile; de a-ți regla stările de spirit și a împiedica necazurile să-ți întunece gândirea, de a fi pozitiv și de a spera. Spre deosebire de IQ care are o istore de aproape 100 de ani în spate de studii și cercetări, inteligența emoțională este un concept nou; nu știe nimeni încă în ce măsură aceasta poate varia de la o persoana la alta de-a lungul vieții.

Cert este că cei care au capacități emoționale bine dezvoltate au mai multe șanse să fie mulțumiți în viață și mai eficienți, pot să-și stăpânească mai ușor obiceiurile care stau la baza propriei lor productivități, spre dosebire de cei care nu-și pot controla viața emoțională, și care vor avea șanse mai mici de succes în viață, întrucât luptele interne ajung să le saboteze capacitatea de a se concentra asupra muncii și de a avea o gândire clară, lucidă.

 

Cristian

 

 


 

Pentru înscriere la cursurile de dezvoltare personala ”Mind4You” completati formalul de mai jos!

  Nume

  Prenume

  Orasul in care locuiti

  Varsta

  Profesia

  Adresa de email

  Telefon

  Ati mai participat la alte cursuri de dezvoltare personala (Da/Nu)

  Care sunt ultimile studii pe care le-ati absolvit:
  LiceuFacultatePostuniversitareDoctorale

   


   

  Articole recomandate:

  Views – 9797

  Un comentariu

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.