Ce este gelozia? Cauzele emotionale ale geloziei!

geloziaUna dintre cele mai mari probleme psihologice cu care se confruntă oamenii, atât femeile, dar mai ales bărbații, este gelozia. Sentimentul de gelozie, atât timp cât este ținut sub control și rămâne în limitele bunului simț poate fi benefic, el fiind, de altfel, o dovadă a dragostei față de celălalt. Însă, atunci când gelozia este scăpată de sub control, devenind o obsesie, îmbracă forme patologice, iar acest fapt poate avea consecințe extrem de grave asupra unei relații. Din păcate, foarte multe dintre relațiile de cuplu s-au sfârșit din cauza geloziei patologice a unuia dintre parteneri.

Se spune că ”Cine nu este gelos, nu iubeşte!”. Această afirmație este perfect adevărată. Mai mult decât atât, o gelozie în limitele bunului simț și controlată poate fi extrem de benefică unei relații, de cele mai multe ori chiar poate revitaliza o relaţie. Tot psihologii sunt de părere că o relație conjugală ce este animată de gelozia unuia dintre parteneri poate alunga rutina. Până la un anumit punct, gelozia poate menține aprinse sentimentele de dragoste. De asemenea, gelozia poate motiva oamenii să aibă mai multă grijă de aspectul lor fizic şi să se implice mai mult în relaţie, din dorinţa de a-i risipi celuilalt nesiguranţa. Astfel, creşte şansa de consolidare a unei căsnicii, iar studiile chiar demonstrează că relaţiile în care unul sau ambii parteneri sunt geloşi (fără ca aceasta să devină o obsesie) sunt mai lungi şi, chiar mai fericite.

 

Cauzele geloziei

 De cele mai multe ori, confundăm iubirea pentru celălalt cu obsesia de a-l şti al nostru, de a-l controla la fiecare pas, sau, într-un mod mai plastic, ”de a-i număra fiecare respiraţie şi fiecare gând”. Credem că asta înseamnă dragostea, însă procedând astfel, nu facem altceva decât a-l trata pe celălalt ca pe un obiect, deşi acest tip de atitudine nu face decât să sufoce şi să îndepărteze de noi partenerul/partenera.

Definiţia ştiinţifică a geloziei este acel „sentiment, emoţie chinuitoare şi obsedantă provocată de bănuială sau certitudinea că fiinţa iubită este necredincioasă”. În fapt gelozia reprezintă nesiguranţa atât în partenerul pe care îl iubim, dar mai ales în noi înșine și asta din cauza faptului că mergem pe ideea că partenerul nostru ne aparține întotdeauna, dar nu suntem siguri că îl putem păstra lângă noi. Uneori, persoanele geloase au impresia că partenerul/partenera lor este mai frumos/frumoasă, mai atrăgător/atrăgătoare și astfel stau tot timpul cu teamă că, dacă iese singur/singură în lume, s-ar putea să nu se mai întoarcă la noi. Persoanele geloase cred că nu sunt suficiente de bune pentru celălalt şi, din disperarea de a-l păstra, devin din ce în ce mai posesive şi mai suspicioase. Însă, realitatea a demonstrat că atunci când îţi este interzis ceva, doreşti acel lucru cu mai multă ardoare. La fel, cu cât eși mai sufocat de cineva, cu atât îți dorești mai mult să evadezi.

Concluzionând, principală cauză a geloziei este nesiguranța și neîncrederea în noi înșine.

Ce se întamplă în mintea celor ce au o gelozie obsesivă?

Pornind de la cauza principală a geloziei, respectiva neîncrederea în noi înșine, se dezvoltă ideile obsesive în relația cu partenerul de viață. Astfel, în timp ce partenerul/partenera nu se află lângă noi într-un anumit moment, spre exemplu participă la o anumită întâlnire legată de job sau de de orice altceva, iar noi rămânem singuri acasă, mintea celui gelos începe să creeze diverse scenarii. Persoana geloasă își imaginează diverse situații și ipostaze în care se află partenerul/partenera sa, care, dacă, nu sunt stopate la timp de către conștientul nostru, ele se amplifică, pătrund în subconțtient și se transformă în convingeri. Astfel, scenariile pe care le-am tot rulat prin minte referitor la partenerul/partenera noastră, cum că ne-ar înșela, prind contur și începem să credem cu ardoare în ele, iar în momentul în care partenerul/partenera ajunge acasă, ne com comportăm cu acesta ca și cum ceea ce ne-am imaginat atât de mult în minte, este și adevărat, iar reacțiile și comportamentul vizavi de acesta devine unul agresiv și total neadecvat.

Conştientizarea geloziei este primul pas spre vindecare!

Unii psihiatrii afirmă că gelozia este ereditară. Acest lucru este, însă, greu de crezut. Mai plauzibilă este opinia altor specialiști care afirmă că gelozia este o stare emoțională dezvoltată pe parcursul vieţii, în urma unor relații mai vechi care ne-au marcat.

Opinia mea este că gelozia ține mai degrabă de modul de gândire și are strânsă legatură cu încrederea pe care o avem în noi. De fapt, lipsa de încredere in propriile forțe, în propriile calități ne face să devenim geloși pe omul de lângă noi, de teama să nu ne părăsească.

Indiferent, însă, care ar fi cauzele geloziei, este bine să știm că aceasta are leac. Primul pas spre vindecare este conştientizarea ”geloziei”, iar cel de-al doilea este acela de a fi deschiși și dornici de a cere ajutor de la specialiști.

Care sunt tipurile de gelozie?

Oamenii de știință clasifică gelozia în 3 categorii, respectiv:

 1. Gelozia reactivă – este atunci când există motive solide să te manifești gelos pe partener, spre exemplu atunci când acesta te-a înșelat, ceea ce a dus la diminuarea încrederii în el;
 2. Gelozia suspicioasă – apare atunci când îţi surprinzi partenerul ”flirtând” cu altcineva, dar fără a se întâmpla ceva concret între ei;
 3. Gelozia patologică – este gelozia obsedantă, bolnăvicioasă, cea care provoacă halucinaţii şi care preia controlul total asupra gândurilor celui în cauză, cpnducând pânâ la nebunie. Aceasta poate duce la un comportament iraţional al celui gelos, care se manifestă chiar și prin violenţă, accentuând totdată stresul extrem al celui în cauză și odată cu acesta ritmul cardiac şi tensiunea arterială, afectuându-i relaţiile sociale, munca, starea psihică, într-un cuvânt: calitatea vieţii.

Cum controlăm gelozia?

 1. Identificați sursa geloziei. Așa cum menționam mai sus, gelozia este de cele mai multe ori cauzată de ”neîncredere” și de ”lipsa respectului de sine”, ceea ce crează un sentiment de vulnerabilitate și o teama de a fi abandonat. Pentru a identifica cauzele geloziei, trebuie să faceti o lista cu ceea ce credeși că vă declanșează gelozia.
 2. Încercați să vă țineți sub control gândurile și imaginația, asociată geloziei. Când vă vin astfel de gânduri sau imagini, amintiți-vă că acestea sunt determinate de propriile temeri și nu de atitudinea partenerului.
 3. Încercați să vă creșteți încrederea de sine, amintindu-vă, în permanență, care sunt calitățile dvs., care sunt punctele dvs. tari. În acest sens, faceți o lista cu calitățile dv. Notați-vă motivele pentru care partenerul vă consideră valoros și vă apreciază.
 4. Amintiți-vă de relațiile trecute și în special cum ați gestionat în trecut gelozia. Amintiți-vă dacă aceasta v-a cauzat probleme în relațiile trecute și dacă relațiile trecute s-au terminat din cauza geloziei. Dacă da, atunci este un semn că gelozia dvs. a depășit limita normală și că aveți mult de lucrat la acest capitol.
 5. Consultați și alte persoane în legătura cu temerile dvs legate de gelozie sau cele referitoare la ”potențiala” infidelitate a partenerului. Aceste persoane, în cazul în care sunt cu intenții bune, vă pot ajuta să vedeți mai ușor dacă semnele geloziei dvs. sunt reale sau dacă sunt de natură obsesivă.

NU uitați că obsesile și gândurile de suspiciune vor fi amplificate pe măsură ce le veți rula și repeta în minte. Este foarte ușor să vă convingeți de ceva ce, de fapt, nu există, prin simpla repetare.

Nu uitați că subconștientul nostru nu face distincția între ”realitate” și ”imaginar”. Cee ce repetați în mod constant în minte, fie că vă doriți acel lucru sau nu, acesta fiind doar rodul imaginației scăpată de sub control, mai devreme sau mai târziu veți ajunge să trăți acele evenimente, emoții, trăiri în realitate”.

Cristian

 


Pentru înscriere la cursurile de dezvoltare personala ”Mind4You” completati formalul de mai jos!

  Nume

  Prenume

  Varsta

  Profesia

  Adresa de email

  Telefon

   


   

  Articole recomandate:

  Views – 10851

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.