Care este stilul tau emotional?

Inteligenta emotionalaFiecare dintre noi este caracterizat de un anume ”Stil Emoțional”. Pentru a descrie Stilul tau Emotional este necesar ca mai întâi să înțelegem câteva concepte ale inteligenței emoționale și anume: stare emoțională, dispoziție, trăsătură emoțională. Cea mai mică, mai efemeră unitate de emoție poartă denumirea de stare emoțională.

 

Aceasta durează de obicei câteva secunde și tinde să fie declanșată de o experiență: fiorul de bucurie pe care-l trăiești atunci când cinva drag îți oferă un cadou, sentimentul de mulțumire pe care îl ai atunci câd finalizezi un proiect important, furia pe care o simți atunci când trebuie să mergi la serviciu și în weekend sau să stai peste program sau tristețea care te cuprinde atunci când aflii că fiul tău este printre cei slabi la încățătură din clasă. Stările emoționale pot lua naștere dintr-o experiență așa cum am văzut mai sus sau dintr-o activitate pur mentală cum ar fi reveria sau anticiparea viitorului. Însă, indiferent dacă sunt declanșate de experiențe reale sau imaginare, stările emoționale de moment tind să se disipeze, lăsând locul altor stări.

O emoție care persistă și rămâne neschimbată timp de mai multe minute, ore sau chiar zile este o dispoziție, ca atunci când te afli într-o ”dispoziție proastă”. Un sentiment care te caracterizează nu doar câteva zile, ci ani de zile, poartă denumirea de trăsătură emoțională. O trăsătura emoțională este o stare cronică în care se găsește o persoană, stare ce-i crește posibilitatea de a trăi o anume emoție; spre exemplu ne gândim la cineva care este mereu iritat (stare emoțională) ca la o persoană morocănoasă (trăsătura emoțională), sau la o persoană care ase mereu veselă (stare emoțională) ca la o persoană optimistă (trăsătură emoțională).

Stilul emoțional influențează probabilitatea de a simți anumite stări emoționale de moment, de a avea anumite trăsături și dispoziții emoționale.

Stii care este stilul tau emotional?

Conform descoperirilor cercetării neuroștiinței moderne, există șase dimensiuni ale Stilului Emoțional și anume:

 • Reziliența – ceea ce înseamnă cât de repede sau de încet îți revii în urma unor șocuri emoționale;
 • Perspectiva – înseamnă cât de mult eși capabil să susții emoții pozitive;
 • Intuiția Socială – arată cât esti de capabil să comunici extrasenzorial cu persoanele din jurul lor;
 • Conștiința de Sine – arată cât de bine îți percepi propriile senzații corporale care reflectă emoții;
 • Sensibilitate la Context – se referă la modul cum îți reglezi emoțiile în funcție de contextul în care te aflii;
 • Atenția – arată cât de clară și ascuțită îți este concentrarea;

Aceste șase dimensiuni reflectă proprietăți și tipare cerebrale pentru orice model de comportament și emoție umană.

Să vedem în continuare cum se îmbină aceste dimensiuni ale Stilului Emoțional, pe care probabil că unii dintre noi le-am conștientizat, cu principalele trăsături emoționale pe care cu toții le cunoaștem, astfel:

 • Impulsiv – este o combinație de Atenție lipsită de concentrare și Conștiință de Sine scăzută;
 • Răbdător – este o combinație între Conștiință de Sine la un nivel ridicat și de Sensibilitate mare la Context;
 • Timid – este o combinație Reziliență, în sensul de a fi încet în Recuperare și a avea o Sensibilitate la Context scăzută.
 • Anxios – este o combinație între Reziliență scăzută (a fi încet în recuperare), Perspectivă negativă, niveluri ridicate ale Conștiinței de Sine și o Atenție scăzută (lipsă de concentrare);
 • Optimist – o combinație între o Reziliență ridicată (a fi rapid în recuperare) și a avea o Perspectivă pozitivă;
 • Nefericit cronic – o combinație între Reziliență scăzută (a fi încet în recuperare), și avea o Perspectivă negativă.

Fiecare din cele șase dimensiuni ale Stilului Emoțional te poate ajuta să te cunoști mai bine, răspunzând la câteva întrebări specifice fiecărei dimensiuni. Combinația dintre locurile în care te situezi în fiecare dimensiune îți definește Stilul tau emotional.

 

1) Stilul tau emotional de ”Reziliență”:

  • De obicei, depășești cu ușurință problemele sau suferi o cădere nervoasă?
  • Când te confrunți cu o provocare emoțională sau de altă natură, poți găsi în interiorul tău puterea de a o depăși sau te simți neajutorat încât pur și simplu te dai bătut?
  • Dacă te cerți cu partenerul de cuplu, îți revii repede și poți lăsa cearta în urmă?

Dacă răspunsul este afirmativ la aceste întrebări atunci ești o persoană rapidă în recuperare de pe urma șocurilor emoționale, iar dacă răspunsul tău este negativ atunci te afli la celălalt capăt al extremei, adică ești încet în recuperare, fiind afectat mai mult timp de șocurile emoționale.

 

2) Stilul tau emotional de ”Perspectivă”:

  • Aspectele emoționale nu îți afectează perspectiva pozitivă asupra vieții?
  • Îți menții energia și voința la un nivel înalt chiar și atunci când lucrurile nu merg așa cum îți dorești sau tinzi să devi pesimist, pierzându-ți încrederea?

Dacă răspunsul este afirmativ la aceste întrebări, atunci poți fi considerat ca fiind pozitiv din punct de vedere al ”Perspectivei”, iar dacă răspunsul este negativ, atunci esși considerată o persoană negativă din punct de vedere al ”Perspectivei”.

 

3) Stilul tau emotional de ”Intuiție socială”

  • Poți să ”citești” cu ușurință oamenii, atât după limbajul corpului cât și după tonul vocii?
  • Poți să îți dai cu ușurință seama de stările prin care trec oamenii, doar privindu-i, fără a fi nevoie să intri în dialog cu ei?

Dacă răspunsul este afirmativ la aceste întrebări, atunci stilul tau emotional este caracterizat de o bună intuiție socială, iar dacă rspunusl este negativ, atunci ești o persoană cu o intuiție socială scăzută, poți fi considerată o persoană ”derutată”.

 

4) Stilul tau emotional de ”Conștiința de sine”

  • Ești conștient de gândurile și emoțiile tale și te aflii în armonie cu mesajele pe care ți le dă corpul tău?
  • Acționezi și reacționezi fără să știi de ce faci ceea ce faci, deoarece sinele tău interior nu comunică foarte bine cu mintea ta conștientă?
  • Te întreabă prietenii tăi de ce nu te analizezi serios pe tine însuți și se miră că pari a nu fii deloc conștient de faptul că esti anxios și/sau gelos, agresiv, nerăbdator.

Dacă răspunsul este afirmativ la prima întrebare și negativ la următoarele două înseamnă că esti o persoană Conștientă de Sine, iar în caz invers înseamnă că ești o persoană Opace față de Sine.

 

5) Stilul tau emotional de ”Sensibilitate la Context”

  • Ești capabil să faci distincția între o glumă bună ți una proastă, între situațiile în care trebuie să fii serios și în cele în care poți glumi, țtii sa te comorți adecvat în funcție de circumstanțe?
  • Ești confuz atunci când oamenii îți spun ca ai un comportament nepotrivit și neadaptat la contextul în care te aflii într-un anumit moment?

Dacă răspunsul este afirmativ la prima întrebare și negativ la cea de-a doua înseamnă că ești o persoana Acordată la Context, având o bună sensibilitate la context, iar dacă răspunsul tău este invers (negativ la prima întrebare și afirmativ la cea de-a doua) înseamnă că esti o persoană Dezacordată la Context.

 

6) Stilul tau emotional de ”Atenție”

  • Poți rămâne concentrat chiar și în situația în care în jurul tău se petrec diverse lucruri și sunt multe zgomote?
  • Poți citi o carte și ești cu gândul la ea chiar și în cazul în care lângă tine o altă persoana ascultă muzica tare
  • Atunci când faci ceva ce necesită concentarre și atenție (citit, învățat, scris sau orice altă activitate intelectuală ce necesită concentrare) gândurile îți zboară cu ușurință la diverse aspecte cum ar fi la ceea ce ai de făcut în perioada următoare, la ce ai vrea să mănânci, la ultima discuție pe care ai avut-o cu o anumită persoană, etc.

Dacă răspunsul este afirmativ la primele două întrebări și negativ la cea de-a treia, înseamnă că stilul tau emotional este definit de o buna ”atenție”, adică ești o persoană Atentă, iar dacă răspunsul tău este exact invers, înseamnă că ești o persoană Neatentă.

Important de reținut este faptul că toți oamenii au elemente din fiecare Stil Emoțional. Deoarece există multe moduri de combinare a celor șase dimensiuni, există nenumărate Stiluri Emoționale; stilul tau emotional este unic, de aceea fiecare persoană este unică. Este foarte bine să ne cunoaștem stilul emoțional, pentru a ne cunoaște mai bine pe noi înșine.

Cristian

 

 


 

Pentru înscriere la cursurile de dezvoltare personala ”Mind4You” completati formalul de mai jos!

  Nume

  Prenume

  Orasul in care locuiti

  Varsta

  Profesia

  Adresa de email

  Telefon

  Ati mai participat la alte cursuri de dezvoltare personala (Da/Nu)

  Care sunt ultimile studii pe care le-ati absolvit:
  LiceuFacultatePostuniversitareDoctorale

   


   

  Articole recomandate:

  Views – 7771

  Un comentariu

  1. Ping la ANA MARIA:

   despre noi….cine sunti dvs…?….se poate ceva mai concret ?

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.