Imaginea Ideala

Imaginea ideala

Orice om, dar mai ales tipul bolnăvicios, tipul nevrotic, își făurește o imagine despre sine. Pentru omul obișnuit (sănătos) crearea unei imagini ideale îl poate ajuta să devină ceea ce-și dorește, însă tipul nevrotic, confundă imaginea ideală cu realitatea și crede că este deja imaginea ideală pe care și-o închipuie. Deși imaginea ideală nu este o realitate, pentru omul bolnăvicios/nevrotic, aceasta există în el și îl influențează. Mai mult decât atât, de cele mai multe ori, imaginea ideală are un caracter lingușitor; îl măgulește pe cel care a plăsmuit-o.

Imaginea Ideala

Imaginea ideală diferă de la o persoană la altă; cineva își poate construi o imagine ideală a frumuseții, altul se închipuie o persoană cu multă putere, sau poate altcineva își făurește o imagine ideală a cinstei sau a bunătății. Indiferent care ar fi această imagine ideală, ea se află mereu în subconștientul omului. Nimeni nu își dă seama în mod conștient atunci când se identifică cu o imagine ideală, adică cu o himeră. Deși cei din jurul lui își dau seama că nu acționează corect, că este rupt de realitate, că are o părere trufașă și amăgitoare despre sine, omul nevrotic nu își dă seama de toate aceste aspecte. Uneori, poate simți că are o părere prea bună despre sine, însă acest lucru este destul de confuz în interiorul său. Astfel că atunci când își apără imaginea lui ideală, omul nevrotic este convins, de fapt, că își apăra virtutea reală.

O astfel de persoană, care are această imagine ideală este un om trufaș, îngâmfat, este cu totul ieșit din sinele său. Ne putem da seama dacă avem o imagine ideală în noi și dacă ne identificăm cu această imagine, din reacția pe care o avem atunci când alții nu recunosc ceea ce credem noi că suntem. Cel amăgit de imaginea ideală, nu reușește să se vadă așa cum este în realitate, se vede schimbat, se vede denaturat. Cu cât imaginea ideală este mai îndepărtată de realitate, cu atât crește mândria, egoismul și aroganța. Cu atât omul este mai predispus să se înfurie, să riposteze celui ce încearcă să-l micșoreze, să-l detroneze de la înălțimea imaginii pe care o are despre sine.

Omul care are ceva în el, nu așteaptă ca acel ceva să-i fie recunoscut. Dacă-i este recunoscut, bine, dacă nu, tot bine. Nu se tulbură deloc pentru acest lucru. Dacă ați văzut persoane care, îndată ce nu le este recunoscut ceva, se tulbură și sar ca un arc, acele persoane cu adevărat nu au nimic bun de oferit, indiferent de faima pe care o au.

Imaginea ideală este un adevărat diavol. Hristos a văzut că omului i se întâmplă toate acestea și a venit, S-a făcut om, ca să ne spună care este omul adevărat. Hristos a venit să dărâme idolii. Să părăsim idolii construiți de mintea noastră și cu multă smerenie să-l căutăm pe Hristos!

 

Cristian

 


 

Pentru înscriere la cursurile de dezvoltare personala ”Mind4You” completati formalul de mai jos!

  Nume

  Prenume

  Orasul in care locuiti

  Varsta

  Profesia

  Adresa de email

  Telefon

  Ati mai participat la alte cursuri de dezvoltare personala (Da/Nu)

  Care sunt ultimile studii pe care le-ati absolvit:
  LiceuFacultatePostuniversitareDoctorale

   


  • Imaginea ideala
  • Imaginea ideala
  • Imaginea ideala

  Views – 3756

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.