Cum aflăm când cineva ne minte în funcție de pozitia ochilor?

Pozitia ochilorÎn momentul în care oamenii își rulează în minte diferite informații, ei își mișcă ochii. Pozitia ochilor ne permite să aflăm cum își prezintă cineva în interior lumea sa exterioară, inclusiv dacă minte sau nu atunci când exprimă o afirmație. Spre exemplu, dacă cineva și-a îndreptat ochii în sus spre dreapta înseamnă că persoana respectivă își amintește ceva ce a văzut deja, ceva ce deja cunoaște. În schimb, dacă o persoană își îndreaptă ochii în sus, spre stânga înseamnă că în mintea sa se derulează imagini pe care nu le-a mai văzut, sau imagini într-o altă formă decât au fost văzute până atunci, mai exact persoana respectivă își folosește imaginația.

În acest din urmă caz, persoana respectivă inventază, deci putem spune că minte, în cazul în care așteptăm un răspuns de la acea persoană.

Ce ne indică pozitia ochilor?

 Pozitia ochilor, așa cum precizam mai sus, ne indică prezentarea interioară a lumii exterioare. Astfel, întâlnim următoarele situații în funcție de pozitia ochilor:

Vizual amintit (Va). Când pozitia ochilor este Va (din imaginea de mai sus), adică este îndreptată în sus și înspre dreapta, înseamnă că persoana respectivă își amintește lucruri deja văzute. Pentru a verifica acest lucru puteți să puneți unei anumite persoane diverse întrebări și urmăriți-i pozitia ochilor: Ce culoare are peretele din camera ta?, Ce culoare are mașina ta?, Ce culoare au ochii mamei tale?, etc.

 

Vizual construit (Vc). Când pozitia ochilor este Vc (din imaginea de mai sus), adică este îndreptată în sus și înspre stânga, înseamnă că persoana respectivă derulează în minte imagini pe care nu le-a mai văzut, ori imagini deja văzute dar derulate într-o altă formă. Acest lucru înseamnă că persoana respectivă îți folosește imaginația. Pentru a verifica acest lucru puteți să puneți unei anumite persoane diverse întrebări și urmăriți-i pozitia ochilor: Cum arată un urs galben?, sau dacă vreți să aflați dacă persoana respectivă vă minte întrebați-l ceva la care doriți un răpuns sincer și urmăriți-i pozitia ochilor. Dacă aceasta este îndreptată în sus și înspre stânga, atunci persoana respectivă inventează ceva, deci pozibil să nu spună adevărul.

 

Auditiv amintit (Aa) – Când pozitia ochilor este Aa (din imaginea de mai sus), adică este îndreptată în dreptul urechii din partea dreapta, înseamnă că persoana respectivă își amintește sunete deja auzite: poate o melodie sau poate vorbele cuiva. Pentru a verifica acest lucru puteți să puneți unei anumite persoane diverse întrebări și urmăriți-i pozitia ochilor: Cum sună alarma ta de la telefonul mobil? sau Care este refrenul melodiei tale preferate? etc.

 

Auditiv construit (Ac) – Când pozitia ochilor este Ac (din imaginea de mai sus), adică este îndreptată în dreptul urechii din partea stângă, înseamnă că persoana respectivă își amintește sunete noi, pe care nu le-a mai auzit sau îmbină sunete și expresii într-un mod inedit. Pentru a verifica acest lucru puteți să puneți unei anumite persoane diverse întrebări și urmăriți-i pozitia ochilor: Gândește-te cum ar suna melodia ta preferată fredonată de un câine? etc.

 

Dialog Intern (Di) – Când pozitia ochilor este Di (din imaginea de mai sus), adică este îndreptată în jos înspre dreapta, înseamnă că persoana respectivă are un dialog intern, adică vorbește cu sine însăși. Pentru a verifica acest lucru rugați o anumită persoană să-și spună în minte rugăciunea „Tatăl Nostru” și urmăriți-i pozitia ochilor. Veți constata, cel mai probabil, că pozitia ochilor săi este îndreptată în jos înspre dreapta.

 

Kinestezic (K) – Când pozitia ochilor este K (kinestezic sau tactil, simțul pipăitului), adică este îndreptată în jos înspre stânga, înseamnă că persoana respectivă simte anumite senzații în corp: emoții, dureri, mișcări musculare etc. Pentru a verifica acest lucru rugați o anumită persoană să-și imagineze cum se simte atunci când este fericită, ce simte când alearga sau ce simte atunci când atinge blana fină a unui cățeluș și urmăriți-i pozitia ochilor. Veți constata, cel mai probabil, că pozitia ochilor săi este îndreptată în jos înspre stânga.

Cristian

 


 

Pentru înscriere la cursurile de dezvoltare personala ”Mind4You” completati formalul de mai jos!

  Nume

  Prenume

  Orasul in care locuiti

  Varsta

  Profesia

  Adresa de email

  Telefon

  Ati mai participat la alte cursuri de dezvoltare personala (Da/Nu)

  Care sunt ultimile studii pe care le-ati absolvit:
  LiceuFacultatePostuniversitareDoctorale

   


   

  Articole recomandate:

   

  Views – 9906

  Un comentariu

  1. Ping la luminița romila:

   Toate publicatiile sunt importante. Multumesc!

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.